Sommarens bästa jordgubbstårta
Kategori: Fika & Efterrätt, Recept
Jag älskar jordgubbstårta!
Å jag älskar att baka just jordgubbstårta.
Man kan variera i oändlighet med olika fyllningar, bottnar & dekorera precis som man vill.
Jag har provat klassikern vaniljkräm lemoncurd, vaniljgrädde, chokladkräm och några till. Den här är dock min favorit, fylld med härlig kräm på vit choklad & philadelphiaost. Det gäller att åka å handla direkt om den ska bli klar till midsommar!
Vit chokladkräm:
(görs på kvällen 2 dagar innan eller på morgonen dagen innan tårtan ska serveras)
200 gram vit choklad
200 gram Philadelphia ost
1,5 dl grädde
Smält chokladen och häll i osten. Rör till en jämn smet. Vispa grädden lätt och blanda alltihop. Rör tills smeten är helt slät. Ställ i kylen minst 5 timmar så den får vila riktigt.
Bottnar:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl (byt mot potatismjöl om du vill ha den glutenfri)
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Sikta i mjölet & bakpulvret. Blanda med slickepott. Mjöla en springform (24 cm i diameter) och häll i smeten. Grädda ca 30 minuter mitt i ugnen på 175 grader. Kakan ska vara helt torr i mitten.
Till andra lagret fyllning behöver du ca 1,5 liter mosade jordgubbar. En gaffel funkar fint till att mosa dem.
Jag lägger alltid ihop tårtan dagen innan servering. Dela botten i tre delar. Bred ut den vita chokladkrämen på första lagret. Lägg på mittenbottnen och fyll nästa lager med rikligt med mosade jordgubbar.
Dekoration: (görs samma dag som servering)
ca 4 dl ganska hårt vispad grädde
1,5 liter jordgubbar (eller mer, det kan inte bli för mycket jordgubbar!)
Bred ut grädden över tårtan & dekorera efter tycke och smak med gubbarna och ev en sprits till grädden.
Ät och njut av en galet god sommartårta!