Sjölyckan

Två små liv. En stark kärlek. Ett drömhus på plats. En näve hundhår. En nypa katthår. Några ulliga & en skvätt rock.

Hemmasushi

Kategori: Livets goda

I fredags tog jag saken i egna händer, bokstavligt talat.
Jag har tänkt tanken länge men liksom inte fått tummen ur men sushi är ju så förbaskat gott och ganska dyrt för en föräldraledig plånka. Så jag köpte en massa goa ingredienser när jag handlade och sen satte jag igång. Jag har ju gjort sushi innan, på Izakaya moshi och det var ju gött att ha deras tips med sig när man skulle fixa själv hemma.
Bitar blev bra, ännu mindre ris nästa gång även om jag tyckte att jag tryckte ut det ordentligt denna gången. Lite mer sallad i de jag hade sallad och mer majonäs i de jag hade det. Annars - toppensmaskiga! Å vi åt upp resterna igår för det blir ju väldigt mycket mer när man gör själv än de 10-12 bitarna man får när man köper. Riktigt gott igår också!
 
 
 
Rekommenderas varmt att prova för er som gillar sushi!

Nu ska jag dra igång ett bullbak. Typiskt mig. Skulle hellre lägga mig på soffan en stund, är rätt sliten på kvällen om jag inte vilar en liten stund på eftermiddagen numera. Har precis fått undan disken efter middagen men har man tänkt att baka bullar, ja då är det svårt att ändra den tanken. Ni vet doften! 
Å särskilt om jästen snart passerar bäst-före-datum...den är ju så dyr!! Haha! 
 
 

När våren knackar på

Kategori: Allmänt, Vardagen

 
 
 
Våren har knackat på nu i några dagar men än har vintern inte riktigt släppt taget. I torsdags snöade det stora flingor på morgonen och ett tunnt täcke av snö låg över Sjölyckan när jag styrde kosan 1,5 mil öster ut mot dejt med några av mammorna & barnen i föräldragruppen. Där fanns inte en antydan till snö när vi kom fram och efter lunch och kaffe packade vi ner ungarna i respektive vagn och gick en liten runda. Solen fullkomligt strålade från en alldeles klarblå himmel och när vi kom tillbaka tog vi en kaffe på trappen medans ungarna fortfarande sov. Behöver jag säga att det var magiskt gott? Med en smarrig dagsfärsk sockerkringla som pricken över i var det verkligen ett kvitto på att den inte är långt bort nu. Våren!
 
Vi hade en trevlig eftermiddag. Vi är så väldigt olika och i början var jag tveksam till om jag skulle komma överens med någon alls i gruppen men vi har respekt för varandra och alla kan bidra med något. Många av oss har mer gemensamt än vad vi faktiskt trodde från början. Djupa samtal och en del skratt blev det innan vi packade in oss i den tidiga kvällen. Vi hoppas på en ny vårig dejt snart igen!
 
 
 
 

Gammaldags småländsk kålpudding

Kategori: Recept, Vardagsmat

Igår åt vi kålpudding.
Det är en av mina absoluta favoriträtter och det är enkelt att göra egen, i alla fall om man kan tänka sig att använda färdig risgrynsgröt istället för att göra egen. Visst blir det alltid bäst med hemmagjort hela vägen men det blir riktigt bra med Felix risgrynsgröt och det går betydligt mycket snabbare. Såhär har min släkt gjort kålpudding i generationer.
 
Till 4 portioner behöver du 
800 gram fläskfärs (fläskfärs gör att puddingen blir mycket saftigare)
1 kg vitkål
500 gram risgrynsgröt (färdig i "korv" eller hemmagjord)
2-3 tsk salt
1-2 tsk vitpeppar
2 msk strösocker 
rikligt med smör att steka i 
 
Dela vitkålen i bitar, ca 1*1 cm.
Stek kålen på hög värme i smör tills den mjuknat och fått gyllene färg. 1 kg är lagom att steka i två omgångar så det inte blir för mycket kål i stekpannan åt gången. Sockra kålen och låt sockret karamelliseras på kålen.
Blanda färsen med gröten. Salta och peppra efter smak. Jag tar ca 3 tsk salt och 1 tsk vitpeppar. Smaka dig fram till en kryddning som passar dig.
Lägg färsblandningen i en ugnsfast form ca 15*25 cm. Lägg på den stekta kålen och grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter på 175 grader.
Servera med lingonsylt eller med kokt potatis och gräddsås om man så vill. Jag kan äta bara kålpuddingen, utan något tillbehör alls, så god är den!
 
 
 
Perfekt vardagsmat!
 
Jag plockade undan lite av puddingen innan jag saltade och gjorde en barnvänligvariant till L. Väldigt lite kål blev det på toppen och den var fin hackad innan jag stekte den bara lätt på låg temperatur så den mjuknade. Grabben åt med god aptit så det var uppskattat även hos honom!