Sjölyckan

Två små liv. En stark kärlek. Ett drömhus på plats. En näve hundhår. En nypa katthår. Några ulliga & en skvätt rock.

29 juni - vecka 40 - 39+2

Kategori: Gravid igen

Jag försöker verkligen njuta den här ungefärliga sista veckan men det är inte lätt. Majoriteten av all vaken tid tillbringas liggande eller sittande. Inte alls min melodi. Men jag försöker i alla fall att njuta lite.

Jag har dock börjat ge upp tanken på en vanlig förlossning. Det är väl helt enkelt så att det är bättre att jag ställer in mig på det där kejsarsnittet som det pratats om så länge och så mycket. Jag vill fortfarande inte men jag känner i alla fall nu att jag gjort allt jag kan för att få en vaginal förlossning. Så nu försöker jag landa i och tänka praktiskt runt det som kryper närmare för varje dag som går. Vi har tid för inskrivning ganska snart, den görs några arbetsdagar innan själva operationen (alltså jag hatar verkligen det ordet!) & jag tänker att jag ska komma dit väl förberedd med vettiga frågor. För även om vi gått igenom ett kejsarsnitt innan så är det inte samma sak att gå igenom ett planerat som ett urakut som det blev då. Jag ska minsann ha på fötterna och jag tänker att just praktiskt finns det en ganska stor skillnad från förra till denna gången eftersom vi har L nu. Å han behöver ju tas om hand även om jag är snittad. En ettåring sköter sig inte själv och finner sig inte i att inte bli buren även om hans mamma inte får bära. Så hur löser man det? Det är bara en av de frågor jag har och jag hoppas att vi kan få bra svar på dem. 

Idag var det ett år sedan L var beräknad, tänk vad mycket som händer på ett år och hur mycket saker och ting ändras. Lång tid men ändå inte. Jag firade med att fota magen i alla fall, det blev rätt naket den här gången men ni får liksom stå ut med det. När ungen väl är ute är det definitivt slut på avklädda bilder, det är ett som är säkert!Flädersaft

Kategori: Recept, Saft & sylt

Igår tappade jag Flädersaften på flaskor. 8,5 liter saft blev det i år. Å så god den blev, kanske är det så att jag glömmer från år till år vilken skillnad det är mellan köpt och hemmagjord. Glad att jag envisas med att göra egen varje år är jag i alla fall!
Nu  har vi ju endast en ensam fläderblomma på de två buskarna vi satte i höstas men de växer och tills de ger oss tillräckligt med blommor för att göra saft på våra egna blommor har vi återigen fantastiska grannar som förser oss med godsaker från deras trädgårdar.


Flädersaft är busenkelt att göra, men det tar lite tid eftersom den ska stå några dagar. Såhär gör jag i alla fall (i år gjorde jag dubbel sats):

3 liter vatten
ca 70 stora fläderblommor
5 citroner
100 gram citronsyra
2,6 kg strösocker

Lägg blommorna i en gryta eller spann (helst i aluminium) som rymmer ca 10 liter. Tvätta citronerna noga och skiva dem tunnt. Lägg i citronskivorna tillsammans med blommorna. 
Koka upp vatten och häll i citronsyra & sockret. När sockret smält helt häll vätskan över blommorna och citronen. Låt stå svalt under lock i 3-4 dygn. Det finns de som låter den stå längre men jag tycker 3,5 dygn är perfekt!

Sila och tappa saften på flaskor som är väl rengjorda. Det går alldeles utmärkt att frysa den för längre hållbarhet men då är plastflaskor bäst. 


Tips är att göra en god sommardrink med en skvätt flädersaft med lite valfri vodka (50/50 funkar men det är lite smaksak hur stark man vill ha den och hur mycket smak man vill känn av spriten) ett par isbitar och en skiva citron. Toppenfint i sommarvärmen för de som kan & vill dricka alkohol. 

En lugn dag i vecka 40

Kategori: Gravid igen, På Sjölyckan, Vardagen

När man varit vaken i tre omgångar på natten för att fötterna spänner och händerna liksom domnar är man väldigt tacksam när ungen tar sovmorgon till kvart över sju! 
Sen låg jag visserligen hela förmiddagen också efter att jag fått i mig lite frukost. Energin finns verkligen inte där längre. Men. Jag hade inget dåligt samvete för att jag blev liggandes. Bara sjukt rastlös och uttråkad men det är ju en annan sak.

I eftermiddag har jag tappat upp 8,5 liter Flädersaft på flaska. Så förbaskat god blev den!! Kan lägga ut receptet här så kan ni göra egen. 

Sen cyklade jag & L bort till mormorn & morfarn för sitt hämta deras åkgräsklippare, vår är sönder... Så körde vi hem igen. Han gillar att åka åkgräsklippare den där ungen! 
Sen fick han hänga med pappan medans jag skumpade runt ute på trädgården en bra stund innan jag tog med mig hundarna & körde tillbaka klipparen. Det är en ganska bra aktivitet när man inte orkar göra något, köra gräsklippare. 


Hade jag trott att man kan sätta igång förlossningen så hade jag trott att den skulle dra igång snart för det skumpade på rätt bra. Nu har jag kommit till läget att jag tror att de kommer få plocka ut den här ungen också. Det enda positiva med det är väl att både denna & L uppenbarligen trivts där inne i magen i så fall. Å gott om plats har de ju haft båda två så jag kan förstå dem. Särskilt när man inte vet vad man kommer att komma ut till. Men nu är vi inne i vecka 40. 39+0 idag. Galet! Det är verkligen inte många dagar kvar nu. Frågan är om den tänker bli en juni eller en juliunge!