Sjölyckan

Två små liv. En stark kärlek. Ett drömhus på plats. En näve hundhår. En nypa katthår. Några ulliga & en skvätt rock.

Smörgåstårta - en av mina bästa!

Kategori: Recept

Är det något jag gillar så är det hemmagjord smörgåstårta. Jag gör den helst själv för då tycker jag att den är allra bäst. Även om man idag ofta kan välja vad man vill ha för nåt i mellanläggen om man köper så tycker jag att den egna är bättre än köpt. Alltid! Och att lägg otäck konserverad frukt i smörgåstårtan är det värsta jag vet. Gör man sin egen får man precis det man vill. 

Idag hade mamma och jag lite kalajs, hon fyllde år igår och jag fyller senare i veckan. Så väldigt smidigt när man kan slå ihop & kalasa tillsammans!
När man ändå slår ihop kan man ju slå på lite större också så vi passade på att bjussa på just smörgåstårta. 

Inte bara snygg utan väldigt god också!

Såhär gör jag min:


Dag 1
Blanda creme fraiche och majonäs, vi gjorde på 12 dl creme fraiche och 3 dl majonäs men det beror ju på hur stor tårta man tänkt göra. Regeln jag använder är iaf 1/4 majonäs och 3/4 creme fraiche. 
Ta bort en tredjedel, använd en tredjedel till lager nr ett och den sista tredjedelen till lager nummer två.

I första lagret använder jag alltid tärnad ost (oftast Grevé) och rökt tärnad bog. 250-300 gram av varke brukar va lagom när jag gör och de tårtorna räcker till 12 matglada människor. Blanda med creme fraiche/majonäs blandningen och smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.

I andra lagret har jag hackade räkor, 350 gram, eventuellt en finhackad rödlök (det hade vi inte just idag), 6 hackade ägg och ca 2 msk hackad dill. Blanda med creme fraiche/majonäsen. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.

Lägg ut formfranska på en bricka eller skärbräda (jag använder alltid skärbräda för då slipper man kanterna som kan ställa till det när man ska skära om man använder en bricka) och bred ut ost- & bogblandningen. Lägg ut formfranska ovanpå och bre ut räk- & äggblandningen. På med ett lager formfranska till och ta fram den tredjedelen av creme fraiche/majonäsblandningen du ställde undan. Smaka av med salt & grovmalen svartpeppar och bre sen ut på toppen och eventuellt sidorna. 
Ställ kallt över natten.

Dag två:
Dekorera tårtan med vad du önskar. Jag brukar ha isbergssallad i botten och bladen lägger jag så de täcker kanterna också så slipper man se dem. Sen är det bara att gå loss med skinka, ost, räkor, gurka, cocktailtomater, apelsin, citron, physalis, vindruvor, jordgubbar och vad man mer önskar.  Till sist några dillkvistar på toppen som pricken över i.

Ät snart för det kan va svårt att få plats med den färdigdekorerade tårtan i kylen om man inte har någon annan möjlighet till sval förvaring. 
Så väldigt gott! Och nästan ännu bättre blir den till dagen efter (om det blir något över) som frukost (!!!) eller till lunch. 
Mums fillibums! 

Dagens tårta uppskattades och vi hade en trevlig stund. Nu ska jag njuta de sista dagarna som 34 och sen glädjas över mina 35 år. Jag hoppas veckan bjuder på lika fantastiskt väder som helgen gjort, 15,4 grader var toppnoteringen här idag & solen har strålat från en härligt blå himmel. 

Hoppas ni haft en skön helg också! 

Stjärtfluss

Kategori: Vardagen

Ja, rubriken är det nya ordet jag lärt mig idag. Jag har aldrig hört talas om det innan och kunde inte låta bli att dra på smilbanden åt namnet när de på dagis idag berättade att det går just Stjärtfluss nu. Streptokocker i rumpan helt enkelt. Samma bakterie som ger halsfluss, resfeber och svinkoppor enligt 1177.se. 

Vi har dock klarat våra rumpor än & jag hoppas det förblir så! 

I övrigt har vi haft en bra dag. Efter fikat i eftermiddag gick vi ut i det fantastiska vårvädret. En tur till mormor & kaffe på trappan i solen. L fick tillomed en glass vilket uppskattades väldigt! Sen roade han sig ute en stund med kratta, sopborste och spade medan W sov i vagnen en stund. Själv njöt jag till fullo av de härliga värmande strålarna och hann faktiskt lägga benen i kors en liten stund. Men den var liten. 
När morfarn kom hem gick vi in och sen joinade även J till den goda kycklingsalladen och de nybakade frallorna som vi blev bjudna på. Fler dagar av den här typen tack!
För visst är det underbart när våren kommer tillbaka. Jag undrar varje år vid den här tiden hur jag faktiskt överlevt vintern & även om jag älskar alla årstiderna när det är sol är det ändå våren som är min absoluta favorit. Jag älskar dig våren, stanna hos oss nu!

L hängde med mormor, W sov i vagnen och jag hann iaf lägga benen i kors tillräckligt länge för att ta en bild.

Sockor, blod, organ & stamceller

Kategori: Allmänt

 

Ni har väl rockat sockorna idag? 

Det har vi! Såklart. 
Dock har vi alla i det här huset ganska tråkiga stunplådor. Eller främst jag & J. Jag lyckades iaf hitta en svart och en vit strumpa med mönster på, olika mönster. J har bara svarta strumpor men valde två olika iaf. Det syntes dock bara allra längst upp på strumporna att de var olika så han fick inte vara med på bild.
En liten sak för en bra sak. Tumme upp för att vi gillar & respekterar att vi alla är olika!
 
Några andra saker som är för en god sak har jag tagit tag i den senaste veckan. 
Jag har registrerat mig som blodgivare. Den 4 april får jag ge blod eftersom det då gått nio månader sedan jag var gravid. Jag har väntat på att få ge blod så jag ser verkligen framemot att kunna göra skillnad, på riktigt. 
Av bara farten registrerade jag mig för stamcellsdonation i Tobiasregistret. Idag kom topsarna och jag har nu topsat mig och svarskuvertet väntar bara på att läggas på lådan, det ska jag göra nästa gång jag passerar en postlåda.
Den sista saken var att jag registrerade mig för organdonation. Jag är för det och det vet alla mina närmaste men nu har jag på allvar tagit ställning. Det känns bra.
 
Framförallt känns det bra att göra alla de här sakerna eftersom jag absolut vill att jag eller min familj ska kunna få blod om vi behöver det, få ett nytt organ om det skulle bli nödvändigt eller stamceller om det hade blivit aktuellt. Framförallt känns det ännu mer viktigt när man har barn, iaf för mig. Händer det dem något vill jag inte att de ska dö för att någon inte tog ställning & anmälde sig så gör det du också!
Min åsikt är att vill du själv ta emot om det skulle bli nödvändigt ska du också vara beredd att ge. Tänk vilken fantastisk skillnad det kan göra för någon annan människa, deras barn, föräldrar eller syskon för att du gör det här. 
 
Vill du anmäla dig gör du det här, här och här. Gör det, det gör skillnad!