Sjölyckan

Två små liv. En stark kärlek. Ett drömhus på plats. En näve hundhår. En nypa katthår. Några ulliga & en skvätt rock.

Laxpaj med citron

Kategori: Recept

Paj är ju inte bara fantastisk fika utan toppenbra mat också. Lätt att göra och tacksamt att värma! En av mina pajfavoriter är den här Laxpajen med citron.

400 gram kallrökt lax
400 gram frusen spenat
1 citron
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl ärtor
1 dl riven ost
Salt och peppar

Gör ett pajskal som du gillar och förgrädda det.
Jag brukar göra på känn med ett ägg, 1 dl creme fraiche och mjöl tills jag får den konsistensen jag vill, den ska gå att trycka ut i en pajform och inte vara kletig. Jag blandar allt direkt i pajformen för att slippa mer disk än nödvändigt. Sen gräddar jag den i mitten på ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.

Lägg laxen jämt fördelat i det förgräddade pajskalet. Tina spenaten och pressa ur vätskan. Lägg spenaten ovanpå laxen och häll sen ärtorna över spenaten. Det funkar alldeles utmärkt att ta dem direkt från frysen.
Tvätta citronen noga, riv skal (inte det vita!! såklart!) och fördela över pajen. Pressa 1/3 - 1/2 citronen (beroende på citronens storlek) och häll saften över pajen. Salta och peppra.
Rör ihop ägg & mjölk och häll över. Strö över den rivna osten.
Vill du och tycker du det är gott så använd den delen av citronen som är kvar som dekoration på toppen!
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter eller tills stanningen stannat och pajen fått lite färg. Låt gärna vila en stund innan ni äter den med lite sallad.
Mums fillibums!

Fredagssushi

Kategori: Vardagen

Ja, äntligen tog vi oss i kragen och kör fredagsmys med sushi som vi alltid (nästan) gjorde när vi bodde i stan. Det blir liksom inte av när man bor utanför att man kör in för att hämta. För idag valde vi att hämta istället för att göra egen. Det är lite trixigt att få tid att göra egen sushi när man är hemma med grabbarna själv. Men hämtvarianten är inte fel den heller!
Vi toppar det med lite vin.

Dagen har bjudit på blomstershopping, lite nytt i krukorna ute ska det bli och också en ny krusbärsbuske! Det ena äppelträdet vi satte förra året klarade sig inte och efter att ha pratat med ansvarig på Blomsterlandet ska jag köra in med roten till dem och då få ett nytt i utbyte. Jag hade ändå inte fått med mig ett nytt träd hem idag med båda grabbarna i bilen, en mormor och dessutom lite helghandling från Willys. Så jag kör in och hämtar trädet i helgen istället. Service tycker jag att man faktiskt kan få ett nytt!

Nu kryper vi upp i soffan, smaskar sushi och njuter av vinet. Sen plockar vi fram stora godisskålen och kollar in Skavlan där Springsteen är gäst ikväll. En bättre fredagskväll & det önskar jag er också!

Återbruka mera

Kategori: Barngrejjer

När man har två små grabbar och är föräldraledig räcker inte alltid kosingen till det man vill ha eller behöver köpa. Det är ju galet roligt att handla till de små!

Ett bra sätt är att ärva såklart men lite vill man ju köpa själv också. Jag fullkomligt älskar att det finns så mycket begagnade barnkläder att köpa i så fint skick som det mesta ändå är. Då kan man unna sig mycket mer än om man köper allt nytt, även om jag handlar en hel del sprillans också till killarna. W får ju såklart ärva det mesta av L än sålänge men om han fortsätter växa i den här takten är han snart ikapp brorsan. L får det mesta än sålänge av anledningen att han är störst och det senaste fyndet är de här tuffa Conversen.
Det syns knappt att de är använda och för en som själv älskar sina Converse är det kul att kunna ge ungen ett par också. Dessutom kommer W säkert kunna ha dem när L växt ur dem.

Stor tumme upp för köp och sälj sidorna på Facebook, där finns massor till vettiga priser och det är dessutom gratis att annonsera när man själv har nåt att sälja! Det är ju inte roligt att kasta saker som har mycket mer kvar att ge. Återbruk är fantastiskt både för den egna plånboken men såklart för miljön också.