Sjölyckan

Två små liv. En stark kärlek. Ett drömhus på plats. En näve hundhår. En nypa katthår. Några ulliga & en skvätt rock.

Gammaldags småländsk kålpudding

Kategori: Recept, Vardagsmat

Igår åt vi kålpudding.
Det är en av mina absoluta favoriträtter och det är enkelt att göra egen, i alla fall om man kan tänka sig att använda färdig risgrynsgröt istället för att göra egen. Visst blir det alltid bäst med hemmagjort hela vägen men det blir riktigt bra med Felix risgrynsgröt och det går betydligt mycket snabbare. Såhär har min släkt gjort kålpudding i generationer.
 
Till 4 portioner behöver du 
800 gram fläskfärs (fläskfärs gör att puddingen blir mycket saftigare)
1 kg vitkål
500 gram risgrynsgröt (färdig i "korv" eller hemmagjord)
2-3 tsk salt
1-2 tsk vitpeppar
2 msk strösocker 
rikligt med smör att steka i 
 
Dela vitkålen i bitar, ca 1*1 cm.
Stek kålen på hög värme i smör tills den mjuknat och fått gyllene färg. 1 kg är lagom att steka i två omgångar så det inte blir för mycket kål i stekpannan åt gången. Sockra kålen och låt sockret karamelliseras på kålen.
Blanda färsen med gröten. Salta och peppra efter smak. Jag tar ca 3 tsk salt och 1 tsk vitpeppar. Smaka dig fram till en kryddning som passar dig.
Lägg färsblandningen i en ugnsfast form ca 15*25 cm. Lägg på den stekta kålen och grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter på 175 grader.
Servera med lingonsylt eller med kokt potatis och gräddsås om man så vill. Jag kan äta bara kålpuddingen, utan något tillbehör alls, så god är den!
 
 
 
Perfekt vardagsmat!
 
Jag plockade undan lite av puddingen innan jag saltade och gjorde en barnvänligvariant till L. Väldigt lite kål blev det på toppen och den var fin hackad innan jag stekte den bara lätt på låg temperatur så den mjuknade. Grabben åt med god aptit så det var uppskattat även hos honom!
 
 
 
Kommentera inlägget här: